Läkemedelsgenomgång ett sätt att få rätt medicinering
Ett bra sätt för att den äldre patienten ska få rätt läkemedel i rätt dos och i rätt kombination med andra läkemedel är att se till att alla regelbundet får möjlighet till en systematisk översyn av sin läkemedelskonsumtion, det vill säga en läkemedelsgenomgång.
När fördjupade läkemedelsgenomgångar görs samlas ett team (t ex läkare, sjuksköterska, patientens kontaktperson, apotekare) som systematiskt går igenom alla mediciner och symtom och tittar på helheten.
Läkemedelslistorna kan vara långa och vid analys hittas ofta läkemedelsrelaterade problem. Det är vanligt att läkemedel som inte längre behövs används, men som kan bidra till biverkningar. Gruppen diskuterar olika orsaker till problemen och möjliga lösningar och läkaren tar beslut om åtgärder. Ofta kan riskläkemedel tas bort eller bytas till lämpligare alternativ. Doser kan behöva ändras och anpassas. Ibland hittar man en helt ny lösning på ett hälsoproblem. De åtgärder som beslutas vid läkemedelsgenomgången följs sedan upp.
– Det är ett teamarbete där var och en bidrar med sin kunskap och infallsvinkel, säger Eva Wärmling som är certifierad geriatrisk apotekare och ansvarig för Apoteket AB:s läkemedelsgenomgångar. Hon och hennes apotekarkollegor jobbar både fysiskt på plats i team på äldreboenden, vårdcentraler och sjukhus, men genomför även webb- och telefongenomgångar med läkare/sjuksköterskor runtom i Sverige.
– Som exempel kan jag nämna en kvinna på ett äldreboende som var förvirrad, trött, förstoppad, hade svårt att sova och dessutom fallit flera gånger. Teamet fann läkemedel som inte längre behövdes, men som misstänktes ge biverkningar; riskläkemedel vid fall, hjärtsvikt och förvirring. Även otillräcklig behandlad hjärtsvikt upptäcktes. Riskläkemedel sattes ut/byttes till lämpligare läkemedel och hjärtsviktsbehandlingen förbättrades. Vid utvärderingen berättade dottern; ”Mamma är sitt gamla jag igen. Hon är klar i huvudet (löser korsord!) och mår utmärkt”.
Eva är övertygad om att arbetet med läkemedelsgenomgångar kan bidra till bättre livskvalitet för många.
– Äldre personer är mer känsliga för läkemedel. Därför är det extra viktigt att hjälpa dem att få en så väl avvägd medicinering som möjligt, avslutar Eva.